Kristdemokraterna ökar och Moderaterna tappar

2:09 min

I april ökade stödet för Kristdemokraterna samtidigt som Moderaterna backade. Det visar Svensk väljaropinion som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

Moderaterna fick 16,7 procent i Svensk väljaropinions aprilmätning, en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med i mars.

I riksdagsvalet fick partiet nästan 20 procent av rösterna. Men Gunnar Strömmer, som är partisekreterare för Moderaterna, tror att den negativa trenden snart kommer att vända.

– Det har blåst snålt för Moderaterna egentligen ända sedan regeringsbildningen blev klar i januari och det har varit en ganska rörig och oklar tid i politiken. Det här sker samtidigt som vi på senare tid har tagit tag i många väldigt viktiga framtidsfrågor för Sverige, det är klimatsmart kärnkraft och att vi inför EU-valet jobbar mycket med trygghetsfrågor som stöldligor och att motverka internationell terrorism.

– Så att jag tror att med tiden kommer det också att göra positiva avtryck i opinionen, säger Gunnar Strömmer.

I Svensk väljaropinions aprilmätning tappar Moderaterna 0,9 procentenheter jämfört med i mars och hamnar drygt tre procentenheter under valresultatet i september.

Kristdemokraterna är den stora vinnaren som ökar med 1,9 procentenhet till 11,7 procent i aprilmätningen.

Under det senaste halvåret har stödet för Kristdemokraterna fördubblats. 

Partiet fortsätter alltså en positiv trend säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Kristdemokraterna började lyfta inför valet och sedan har deras framgångar blivit en nyhet i sig. Och lyftet ger mycket uppmärksamhet som sedan ger ny framgång. Så bilden av Kristdemokraterna i medierna är väldigt ljus, det gäller både i tidningar, radio och tv och sociala medier.

– Och det gäller även partiledaren Ebba Bush Thor, som får stor uppmärksamhet, ofta positiv. Sedan tror jag också att Kristdemokraterna vinner på att de är så tydliga i opposition och på att det går så dåligt för Moderaterna, säger Fredrik Furtenbach.

Varifrån kommer Kristdemokraternas nya väljare?

– Någon betalar förstås för en sån här framgång och det är i huvudsak Moderaterna, det är framför allt därifrån som Kristdemokraterna tar nu. 

– Moderaterna ligger väldigt lågt, och de har hamnat i en nedåtgående spiral som blev värre när Ulf Kristersson inte blev vald till statsminister.

– Så det här börjar påminna om Carl Bildts sista tid som moderatledare, när Kristdemokraternas Alf Svensson var väldigt framgångsrik och Moderaterna var i kris, säger Fredrik Furtenbach.

Förutom för Kristdemokraterna ökar också stödet för Miljöpartiet i Svensk väljaropinions aprilmätning.

Övriga partier backar, och Liberalerna fortsätter under fyraprocentsspärren på 3,5 procent.

Svensk väljaropinion april

April förändring jämfört med mars:

Moderaterna 16,7 (-0,9)

Liberalerna 3,5 (-0,1)

Centerpartiet 8,0 (-0,2)

Kristdemokraterna 11,7 (+1,9)

Socialdemokraterna 26,9 (-0,4)

Vänsterpartiet 9,0 (-0,8)

Miljöpartiet 4,5 (+0,8)

Sverigedemokraterna 18,2 (-0,5)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.