Misstänkta mordförsök på västsvenskt äldreboende

1:23 min

Polisen misstänker att åtminstone två mordförsök och ett mord begåtts på ett äldreboende i Västsverige.

Detta sedan flera personer från samma avdelning på äldreboendet förts till sjukhus med överdoser av insulin.

– Eftersom det är tre personer som har insjuknat på samma sätt, på samma boende och samma avdelning så tycker vi att det är för mycket omständigheter som talar för att det är ett brott mot att det är en slump att det inträffat tre gånger på ett halvår säger Stina Lundqvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Det var var förra året som de två första äldre personerna kom till sjukhus med en överdos av medicin i kroppen som de normalt inte skulle ha. I början av 2019 kom det tredje fallet där personen också avled och då inleddes utredningen som handlar om mord och försök till mord. Men utredning är komplicerad.

– Vi är tidigt i utredningen och den är komplicerad. Vi söker obduktionsprotokoll och medicinska orsaker och vi försöker kartlägga vilken personal som har arbetar de här perioderna säger säger Stina Lundqvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Ansvariga för det aktuella äldreboendet som Ekot talat med beskriver obehag oro angående det som inträffat. Man har förstärkt rutinerna kring medicinhanteringen så långt det går och hoppas att polisutredning snabbt ska ge svar. 

Det finns i dagsläget ingen misstänkt till gärningarna och inte heller något klart motiv. Åklagare Stina Lundqvist igen.

– Jag kan inte säga om det är aktiv dödshjälp eller om det handlar om brott att man alltså försökt döda de här personerna, säger Stina Lundqvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Hur allvarligt är det här?

– Det är väldigt allvarligt om någon har gjort det här medvetet säger Stina Lundqvist, kammaråklagare och förundersökningsledare.