Medelhavet

Krav på böter för räddning av migranter till havs

1:53 min

De senaste dagarna har det åter varit dramatiskt på Medelhavet med flyktingbåtar som lämnat Libyens kust. Många människor har räddats när gummibåtar sjunkit i havet, men många har också omkommit.

Libyens kustbevakning uppger att den under helgen har räddat 150 flyktingar och migranter, som var på väg mot Europa. 96 personer kom i en gummibåt som sjönk i vatten väster om Tripoli. 51 andra påträffades och räddades i vatten tio mil öster om Tripoli.

Samtliga ska ha förts tillbaka till Libyen, där det råder krig och kaos. Migranter uppger ständigt till olika medier hur de är skräckslagna och försöker ta sig därifrån.

Tunisiska fiskare har också räddat migranter de senaste dagarna. 16 personer. Men ungefär 60 hann drunkna. En av de överlevande, bangladesharen Bilal, säger till nyhetsbyrån AFP att han lämnade Bangladesh för ett halvår sedan och nu förstått hur smugglaren lurar människor.

– Jag trodde jag skulle dö i Libyen. Vi var inlåsta och fick mat en gång om dagen. Vi grät, säger Bilal till AFP.

Italiens regering stängde sina hamnar förra året i juni för båtar med flyktingar och tillåter inte någon landsättning av migranter, men bröt denna "de stängda hamnarnas politik" i förra veckan.

Då lät man ett räddningsfartyg lägga till sedan flera andra EU-länder lovat att ta ansvar för de ombord. En annan båt fick däremot nobben.

Den italienske inrikesministern Matteo Salvini misslyckades i förra veckan att få parlamentets stöd för ett dekret som skulle ha inneburit att frågan om migrantbåtar skulle läggas under hans inrikesministerium i stället för transportministeriet.

Salvini vill också bötfälla den som räddar en migrant till havs med motsvarande mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Migrationsfrågan står högt på dagordningen i många länder inför EU-valet, men att nå en gemensam migrationspolitik har visat sig ytterst svårt.

Med tanke på de tilltagande striderna i Libyen har Italien bett EU utforma en beredskapsplan inom EU för en ny migrationsvåg därifrån, men hittills har varje båt hanterats för sig.

De senaste dagarna tycks flera migrantbåtar försökt lämna Libyen.