EU-valet 2019

Partierna satsar miljoner på EU-valet

1:58 min

Det är tretton dagar kvar till EU-valet och partiernas valkampanjer är i full gång. Jämfört med ett riksdagsval lägger riksdagspartierna betydligt mindre pengar på det här valet. Centerpartiet lägger mest pengar och bland de partier som lägger minst är Liberalerna.

– Liberalerna är ju en kampanjorganisation som när det är val mobiliserar och i synnerhet i det här valet där Europafrågan engagerar och enar partiets medlemmar och valarbetare. Jag har aldrig i en valrörelse sett så många vara ute och knacka dörr, säger Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro.

Och just att knacka dörr är en viktig del av Liberalernas valkampanj. Med en budget på mellan 4 till 5 miljoner ligger partiet på ungefär samma nivå som Miljöpartiet som lägger 4 miljoner, Kristdemokraterna som lägger 3,9 miljoner kronor och Vänsterpartiet som lägger 5,5 miljoner kronor. Även Vänsterpartiet satsar på direktkontakt och dialog med färre väljare.

På grund av en miss från företaget som skötte en del av Liberalernas annonsering till valet förra året, får nu Liberalerna en del annonsering på busshållplatser gratis.

Mest pengar lägger Centerpartiet med 25 miljoner kronor, som är betydligt mindre än hälften jämfört med det senaste riksdagsvalet.

Socialdemokraterna lägger också mindre än hälften jämfört med riksdagsvalet, cirka 20 miljoner kronor.

Moderaterna lägger 11 miljoner kronor, jämfört med 50 miljoner i valen i höstas.

Ungefär samma lägger Sverigedemokraterna som också hade en budget på 50 miljoner i valen i höstas. Under valkampanjen ska partiledaren Jimmie Åkesson hinna besöka nästan 100 kommuner, framförallt de egna sympatisörerna, många är ju kritiska till EU.

Charlie Weimers är partiets tredjenamn på Sverigedemokraternas EU-lista.

– Europaparlamentet kommer ju att hantera frågor om gränsskydd både vad gäller yttre gränser och Sveriges rätt att överhuvudtaget ha gränskontroll vid våra egna gränser.

– Vi kommer ju ha en konflikt där mellan vänster och höger där sverigedemokratiska väljare verkligen kommer få valuta för pengarna om de går till valurnorna. Det är mitt och andras uppdrag att berätta det för dem, säger Charlie Weimers.