Hårdare regler

Rekordsvårt att få sjukersättning

2:02 min

Samtidigt som pensionsåldern nu är på väg att höjas, blir det allt svårare att få sjukersättning, eller förtidspension, som det hette tidigare.

Förra året beviljades drygt 5 500 personer sjukersättning för första gången, att jämföra med 41 000 år 2007, innan reglerna ändrades.

Multisjuke bilmekanikern Thomas Lundberg i Alingsås, är en av de som nekats ersättning.

– Jag kan inte förstå, jag har jobbat hela mitt liv, varför inte jag kan få den lilla summan. Det skulle bli några tusenlappar i månaden i fyra år. Sedan går jag i pension.

Men det är ju kostsamt för samhället, kan du inte förstå att man måste vara restriktiv?

– Jo, det är klart man ska ha koll på grejerna, så att folk sköter sig, men nu har det gått för långt, nu finns det ingen välfärd längre.

Thomas Lundberg har jobbat som bilmekaniker sedan han var 15 år. Han beskriver hur han drabbats av kronisk reumatisk värk, tvingats transplantera en njure, fått en tumör i ryggen och en allvarlig form av Chrohns sjukdom, som ger kraftiga diarréer.

Thomas hör till de 68 procent som förra året fick avslag från Försäkringskassan på sina ansökningar om sjukersättning - eller förtidspension, som det hette tidigare.

Totalt beviljades drygt 5 500 personer sjukersättning för första gången 2018. Det kan jämföras med 41 000 personer år 2007. Framförallt beror minskningen på att alliansen införde hårdare regler 2008, men Försäkringskassans skärpta handläggning har också gjort att avslagen ökat något de senaste åren.

Bengt Järvholm, som är professor i yrkes -och miljömedicin vid Umeå universitet, är kritisk till de kraftiga förändringarna.

– Försäkringar ska vara förutsägbara, men det kan man inte säga att sjukförsäkringen är idag. Antalet personer som får förtidspension har sjunkit för kraftigt, säger Bengt Järvholm.

Både Försäkringskassan och Riksrevisionen har kritiserat att det blivit så svårt att få sjukersättning. Försäkringskassan vill till exempel kunna ta hänsyn till om en person har få år kvar i arbetslivet.

Socialdepartementet gör just nu en intern översyn av reglerna och 60 -årige bilmekanikern Thomas Lundberg, som stått utan inkomst i två och ett halvt år, hoppas att ålder snart ska vägas in i bedömningen.

– Som mitt fall här då, med allt mitt sjukbagage, när man närmar sig pensionen, då skulle de ha lite förståelse. Det är skillnad om jag hade varit 40 år.

Ett längre reportage om sjukersättningsfrågan sänds i Studio Ett i P1 under tisdag eftermiddag.