Måndag 13 maj

Är en tonsättare en kompositör?

I dagens Klassisk morgon funderade programledare Lisa Tilling på skillnaden mellan kompositör, komponist och tonsättare.

Och lyssnarna var inte sena att ta upp tråden:

Mozart komponerade väl ingenting! För att komponera, som jag förstår det, sätter man ihop och kombinerar noter med stor omsorg. För Mozart var ju musiken bara självklar. Där finns egentligen inga ändringar i hans alster från det att de först nedtecknats. Som om det var gudomligt givet.

 

Komponist, violinist, pianist och klarinettist eller kompositör, violinör, pianör och klarinettör?

 

Sedan urminnes tider är komponist norska för mig och kompositör svenska, men varför inte låna in det isländska tónskáld?

 

Och vad ska jag kalla mig som ”bara” skapat en hel massa barnvisor? Kompositös kanske?

 

Kompositör har vi lånat från franskan, komponist har vi lånat från tyskan och tonsättare har vi hittat på själva. Konstigare än så är det inte.

 

Komponist är danska, som vi i södra Sverige gärna låter oss influeras av.

 

Kompositör/komponist är man väl om man komponerar musik, oavsett om den baserar sig på något annat redan existerande eller inte. Tonsättare är man väl specifikt om man sätter musik till redan existerande text.

 

Jag tycker att kompositör är det mest adekvata. Komponist låter lite gammaldags och tonsättare är väl ett mer svenskt uttryck.