Stockholmsmoderater vill lägga ner public service

2:30 min

Två stora länsförbund inom Moderaterna vill gå längre än moderpartiet när det gäller public services vara eller inte vara.

Moderaterna i Västra Götalandsregionen vill begränsa uppdraget till public service och slopa eller minimera avgiften, medan Moderaterna i Stockholms län vill att Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion ska läggas ner helt, enligt beslut på deras respektive stämmor i helgen.

Förslaget inom Moderaterna i Stockholms län kom från Stockholms moderata ungdomsförbund. Styrelsen för länets moderater hade lagt ett förslag om att göra en översyn av public service och det räckte inte, säger Oliver Rykatkin, vice ordförande i Stockholms MUF:

– Vi tyckte inte att det var tillräckligt skarpa skrivelser så då lade vi fram ett eget förslag om att public service helt ska läggas ner på sikt, säger Oliver Rykatkin.

Vad innebär det då?

– Det innebär att på sikt kommer vi att ha helt fritt media i Sverige, ett media som inte är beroende av finansiering från staten.

Stockholms läns Moderaters beslut att public service ska läggas ner kommer samtidigt som regeringen förbereder ett förslag om vad public service-bolagen ska ägna sig åt under nästa tillståndsperiod, alltså från 2020 till 2026.

Det handlar bland annat om att Sveriges Radio och Sveriges Television ska stärka sin bevakning i områden som bevakas förhållandevis lite. Men inom Moderaterna har Moderata ungdomsförbundet varit mycket kritiskt till hur moderpartiet har behandlat public service-frågan i allmänhet, och fick under den gångna helgen alltså partistöd i Stockholmsdistriktet för sin linje att verka för en nedläggning av public service.

Samtidigt beslutade Moderaterna i Västra Götalandsregionen att begränsa uppdraget till public service och slopa eller minimera avgiften.

Båda besluten kommer som ett par första avstamp inför Moderaternas partistämma i höst då också riksdagen ska fatta beslut om regeringens förslag om public service.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson i riksdagen hänvisar i en skriftlig kommentar till Kulturnytt till att besluten under den gånga helgen har "fattats på lokala förbundsstämmor" och att det är frågor som de får diskutera på partistämman i höst, precis som "en rad andra frågor", säger hon.