Överfiskad

Makrillen får rött ljus av Världsnaturfonden

1:54 min

Den som vill äta hållbart ska undvika makrillen, det visar årets upplaga av Världsnaturfondens fiskguide som presenteras i dag. Även nordhavsräkor från södra Norge ska man låta bli på grund av överfisket som fortfarande är stort på många håll inom EU.

– Makrillen får rött ljus om den är fiskad med garn i Nordostatlanten och den bör man undvika. En del makrill får gult och det beror på att den fiskas med en mer skonsam fiskemetod, men generellt tycker jag att man bör undvika att äta makrill tills man fått ordning på överfisket, säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden.

Världsnaturfondens fiskguide förnyas en gång om året och i och med dagens uppdatering kan vi se att av våra tio vanligaste matfiskar så är tillståndet försämrat för fyra av dem. Förutom makrillen får även nordhavsräkan som fiskas i södra Norge rött ljus i den trafikljusmätning som man använder sig av.

Torsken i norska havet och sillen som trålas vid Irland går från grönt ljus till gult, den ska man med andra ord inte äta lika ofta som fisk som får grönt ljus. Samtidigt finns det ljusglimtar, enligt Karin Glaumann på Världsnaturfonden.

– Vi ser en del positiva nyheter, bland annat för sejen, vi ser också en del plattfiskar som rödtunga, rödspätta och piggvar i Nordsjön, Skagerrack och Kattegatt som också går uppåt så det finns absolut positiva nyheter.

Överfisket inom EU har generellt sett gått ner något, men till det mål som EU satt upp, att vi ska ha ett hållbart fiskebestånd tills nästa år, 2020, dit är det fortfarande långt.

Fiskekvoterna överskrids fortfarande rejält på många håll med siffror som 90 procent i Medelhavet, 50 procent i Östersjön och 40 procent i Nordostatlanten, det säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden.

– Även om överfisket har gått ner i EU så har vi fortfarande jättestora utmaningar om vi ska nå det här målet i tid.

Hur ska det gå till?

- Vi behöver se en politisk vilja, man måste se att man faktiskt implementerar det man faktiskt har åtagit sig att göra inom den gemensamma fiskeripolitiken. Här är det jätteviktigt att man ligger på sina politiker och ställer frågor hur de vill jobba mot ett mer hållbart fiske.

Hur kan man annars göra för att nå ett hållbart fiske?

– Välja gröna alternativ för då sänder man en signal till marknaden att man vill att fisket ska ske på ett miljömässigt hållbart sätt och att den odlade fisken ska produceras ansvarsfullt, säger Karin Glaumann på Världsnaturfonden.