Majoritet stödjer försvarsberedningens rapport

2:27 min

På tisdag presenteras försvarsberedningens rapport med förslag till hur det svenska försvaret ska förstärkas.
Och under måndagseftermiddagen skrev Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet under rapporten.
Men de borgerliga väljer att inte stödja den eftersom regeringen inte velat utlova de pengar som krävs för att genomföra förslagen.

Enigheten inom försvarsberedningen, med representanter för riksdagspartierna, har fram till förra veckan varit stor om på vilket sätt det svenska försvaret borde förstärkas och att förslagen motsvarar en budget på 84 miljarder kronor 2025. Regeringspartier och de borgerliga har stått bakom förslagen och nivån, och Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har stått bakom stora delar.

Men då regeringen ändå inte velat utlova att försvaret ska få 84 miljarder 2025, väljer nu de borgerliga att inte skriva under. När statsminister Stefan Löfven i dag framträdde i riksdagen försökte han först undvika att få några frågor i skydd av riksdagens vakter men till slut stannade han ändå upp.

Men den frågan om att det nu blir Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som med Socialdemokraterna stödjer försvarsberedningens rapport ville alltså Löfven inte svara på.

Efter att de fyra partierna nu skrivit under rapporten var Sverigedemokraternas representant Roger Richtoff nöjd då förslagen i rapporten är så bra enligt honom.