Oklart om Assange kommer att lämnas ut till Sverige

1:28 min

De internationella reaktionerna på beskedet att förundersökningen mot Julian Assange ska återupptas kom mycket snabbt. Historien om Assange är fortfarande ett stort nyhetsämne, eftersom den har så många bottnar.

Det handlar både om hur sexuella övergrepp behandlas, men också om visselblåsaren som avslöjade amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan, och som senare blev en aktör i det amerikanska presidentvalet och som anklagats för att medvetet ha arbetat på Donald Trumps sida.

Amerikanska medier som New York Times, Washington Post och TV-kanalen CNN kablade blixtsnabbt ut nyheterna från Sverige.

De brittiska medierna tog det lugnare, även om de bevakar historien. Det speglar möjligen en viss trötthet över ämnet, som kostat britterna motsvarande hundratals miljoner kronor ibland annat polisbevakning dygnet runt av Ecuadors ambassad. Dit Assange tog sin tillflykt för att slippa utvisning till Sverige.

Den stora frågan som ingen kan svara på, är vart britterna ska lämna ut Assange, om de nu lämnar ut honom någonstans.

Det väger tungt enligt brittisk lag, vem som kom med begäran om utlämning först. Det var Sverige. Men nu är den begäran tillbakadragen. Amerikanerna har inte heller ännu lämnat in en formell begäran.

Så svaret finns inte. Följetongen Julian Assange lär fortsätta länge än.