Bensinupprorets krav: Tolv kronor litern

1:45 min

Det så kallade "Bensinupproret" planerar nu att på lördag protester mot vad gruppen menar är ett för högt bensin- och dieselpris. Bakom protesterna står en stor Facebook-grupp som nu kräver sänkta skatter på drivmedel.

– Det här kravet handlar om att ett rimligt bensinpris borde vara tolv kronor, säger Peder Blohm Bokenhielm, en av initiativtagarna, till Ekot.

Det kravet skulle innebära att priset på bensin då skulle vara närmare fem kronor billigare än nu per liter.

Hittills har Facebook-gruppen "Bensinupproret 2.0" runt 480 000 medlemmar och gruppen tycker alltså att skatterna på drivmedel ska sänkas.

På lördag planeras protester runt om i landet och Peder Blohm Bokenhielm tror att gruppen kan göra skillnad.

– Jag tror på fullaste allvar att vi kommer skapa historia. Att vi kan visa att vi kan påverka, säger han till Ekot.

Men Anders Roth, ansvarig för hållbar mobilitet på IVL Svenska Miljöinstitutet, tycker inte att det är en bra idé att sänka skatterna.

– Bränsleskatterna är ett av våra allra viktigaste styrmedel. Dels för att göra biodrivmedel mer lönsamt och dels för att vi ska köra mindre bil och i stället använda mer kollektivtrafik, tåg och cykel. Har vi ett alltför lågt bränslepris försvårar det, eller omöjliggör det, den klimatomställning som måste till, säger han till Ekot.

Roth säger också att det inte har blivit mycket dyrare att köra bil nu jämfört med tidigare, eftersom de nyare bilarna drar mindre bränsle.

– Om man jämför dagens bränslepris med hur det var för 15 till 20 år sedan så är milkostnaden bara något högre. Högre bränslepriser är ingen bra förklaring om man till exempel pratar om landsbygdens problem, säger han.

Det finns flera länder i Europa som har ett högre bensinpris än Sverige och också något land som har ett högre dieselpris, enligt Motormännens undersökning från april.