Hård kritik mot SD:s tunnelbanekampanj

1:16 min

Sverigedemokraternas nya kampanj i tunnelbanan får stark kritik från flera håll. Justitieminister Morgan Johansson anklagar SD för historieförfalskning.

På affischerna kan man läsa att "det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa".

Enligt Sverigedemokraterna var Socialdemokraterna det parti som i störst utsträckning hjälpte Nazi-Tyskland under andra världskriget, genom att till exempel låna ut tågvagnar.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att "SD bedriver nu ren historieförfalskning i Goebbels anda". Han fortsätter och skriver att "när Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: socialdemokraterna".

Även Judiska ungdomsförbundet i Sverige är kritiska. De skriver på Twitter att "det är omdömeslöst, historielöst och exploatering av Förintelsen i politiska syften".

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, säger så här till Aftonbladet om Morgan Johanssons uttalande: "Att en ledande socialdemokratisk minister totalt försöker bortförklara partiets agerande under andra världskriget och deras stöd för nazismen, är uppseendeväckande".