Trollhättans sparkrav

Trollhättan planerar nedläggning av flera äldreboenden

1:56 min

Det finns nu ett besparingsförslag om att lägga ner eller flytta flera omsorgsboenden i Trollhättan. Det handlar bland annat om flera äldreboenden och ett psykiatriboende.

Det handlar bland annat om Landbogården i Väne Åsaka, Kastanjebacken på Stavre och Slottsön på Karlstorp. Även psykiatriboendet på Källebacksgatan kan komma att avvecklas. Kommunen har gjort tidigare besparingar genom bland annat inköpsstopp och vikariestopp.

Orsaken är att omsorgsnämnden i Trollhättan måste spara pengar. Underskottet i år väntas bli 27,5 miljoner. De anställda fick besked om förslaget i ett mejl under tisdagen.

– Det kom som en blixt från en klar himmel, vi visste att de skulle spara men hade inte väntat oss detta, säger en sjuksköterska som är anställd i kommunen till P4 Väst.

Besparingsförslaget ska upp på omsorgsnämndens möte nästa vecka, men ordföranden, socialdemokraten Lena Hult, tror inte att det tas något beslut då:

– Jag kommer föreslå att vi ber om en ordentligt konsekvensanalys, så något konkret beslut på antal och vilka som kan behöva flytta tror jag inte det blir på nämndens möte.