STENUNGSUND

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödsolycka

1:12 min

I januari dog en man efter att ha fallit från ett tak på en byggarbetsplats i Stenungsund. Nu vill Arbetsmiljöverket att polis och åklagare går vidare mot två företag.

Mannen arbetade med att lägga tak när han föll ett tiotal meter ner i ett betonggolv och dog. Enligt Arbetsmiljöverket saknades byggställningar runt taket, som annars skulle ha kunnat stoppa fallet.

– Företagen ska vidta alla åtgärder som behövs. Hade man gjort det hade det här inte hänt, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket.

Myndighetens utredning av olyckan visar att både byggherren, alltså Borealis, och företaget där mannen var anställd, Vestkust, har brustit i sitt arbetsmiljöansvar.

Nu har Arbetsmiljöverket lämnat över utredningen till polisen och åklagare för att de ska utreda om någon kan åtalas för mannens död.

– Vi välkomnar utredningen, men så länge den pågår kan vi inte lämna några ytterligare kommentarer. Säkerheten är alltid en oerhört viktig fråga för Borealis, säger Iva Rauswall-Frisk, kommunikatör på Borealis.

Vestkust vill inte kommentera utredningen i nuläget, mer än att de haft ett gott samarbete med inblandade myndigheter.