Träffas i Stockholm

Sverige värd för möte om IS-tribunal

2:14 min

Sverige kommer hålla ett internationellt möte om att eventuellt inrätta en tribunal för misstänkta IS-terrorister som stridit i Syrien och Irak.

Hittills har tre länder tackat ja till mötet som ska hållas den tredje juni, berättar inrikesminister Mikael Damberg.

– Vi har fått ett positivt gensvar både från Nederländerna och regeringen i London om att de är beredda att titta på det här. Därför har jag beslutat att kalla till ett expertmöte i Stockholm där vi samlar Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och en del andra länder som har stora intressen i den här frågan för att diskutera på expertnivå hur vi kan ta den här frågan framåt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

När skulle det kunna vara möjligt att inrätta en sådan här tribunal?

– Det är den stora frågan, det är komplicerat, men jag noterar att sedan i mars i år då jag var ute och diskuterade den här frågan publikt så har flera länder öppnat för en diskussion, säger Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg har ägnat de två senaste dagarna åt att besöka Haag och London för att diskutera frågan om en tribunal nära området där IS härjat. Hittills har få IS-terrorister som återvänt till Sverige gripits och åtalats och detsamma gäller här i Storbritannien. Damberg tror att fler skulle kunna dömas i en tribunal om den låg i den drabbade regionen.

– En rättsskipning i regionen skulle göra det möjligt att ha närmare till bevisning och säkra vittnesmål som ger fler fällande domar.

En faktor som krånglar till arbetet med att sätta upp en tribunal är att det inte går att samarbeta med styret i Syrien, säger Damberg.

– Det försvårar i allra högsta grad för inget av de länder som jag pratat med vill samarbeta med Assad-regimen utan vi tittar på andra lösningar, kanske ett samarbete med en annan aktör i regionen.