Vill leda EU-kommissionen

Högt tonläge i slutdebatt mellan EU:s toppkandidater

1:48 min

Klimatförändringar och ungdomsarbetslöshet var några saker som delade toppkandidaterna att leda EU-kommissionen under den sista debatten inför valet.

Högtidliga toner inledde den sista stora debatten mellan de europeiska toppkandidaterna som tävlar om att bli nästa ordförande i EU-kommissionen efter Europavalet nästa vecka.

Stundtals blev också tonläget ganska högt under själva debatten. Och det var särskilt kandidaterna från de två största partigrupperna som drabbade samman: Manfred Weber, från partigruppen EPP - den konservativa och kristdemokratiska gruppen där svenska moderaterna och KD ingår, och socialdemokraten Frans Timmermans. De båda var tydligt oense, dels om ekonomiska frågor men också klimatet.

Högerns Manfred Weber sa att han vill nå nettonollutsläpp till 2050 men att han också ville skynda långsamt fram med åtgärder för att inte äventyra jobben i industrin vilket skulle drabba fattiga människor. Timmermans kallade honom dinosaurie i klimatsammanhang och sa att det är just fattiga som drabbas mest av klimatförändringar.

Timmermans sträckte också ut en hand till den gröna gruppen och vänstern som han hoppas samarbeta med efter valet och han lovade att han skulle sätta klimatet överst på EU-kommissionens agenda om han blir ordförande.

Den danska kommissionären och liberala kandidaten Margrethe Vestager var också inne på att samarbeta över partigränserna i klimatfrågan.

I den andra stora frågan om migration var kandidaterna rörande överens om att det behövs en europeisk lösning där alla EU-länder tar ansvar för flyktingar och migranter. Bara Jan Zahradil, den tjeckiska kandidaten från ECR, den mer EU-kritiska reformistiska gruppen som Sverigedemokraterna tillhör, ville se nationella lösningar.

Ingen av kandidaterna som förespråkade en EU-lösning kunde dock lägga fram en konkret plan för hur de skulle lösa den infekterade migrationsfrågan som splittrat EU-länderna under flera år.