Christinas Mat

Recept: Christina bjuder på försommarbrunch

Christina Jansson samlar några av sina bästa tips i en försomrig buffé.

Kallbryggt iste
2 msk svart te på lösvikt (gärna med fruktig smak)
1 liter kallt vatten
ca 1,5 dl konc. saft, t ex maskrossaft eller flädersaft

Häll te och vatten i en flaska eller tillbringare med tätslutande lock. Låt stå i kyl över natten. Morgonen efter, sila teet genom finmaskig sil. Blanda det kallbrygda teet tillsammans med 1,5 dl koncentrerad saft (smaka av efter behag). Häll över i tillbringare med is.


Maskrossaft
Koka ihop 8 dl vatten och 4 dl socker i en kastrull. Rensa maskrosor (skär bort botten och plocka bort allt grönt), mät upp 5 dl gula maskrosblomblad och tillsätt i kastrullen. Låt småkoka under lock i en timme. Sila saften i saftsil, rör ner 1 msk citronsyra. Förvara den koncentrerade maskrossaften i mindre burkar i frysen och plocka fram efter behov. Späd med vatten efter smak.

Vattenmeloncarpaccio
Hyvla vattenmelon med en osthyvel och lägg vattenmelonen på en tallrik. Droppa försiktigt över olivolja och toppa med flingsalt och något varv med svartpepparkvarnen.

Chiapudding med rabarberkompott
3 msk chiafrön
2 dl kokosmjölk
2 nypor vaniljpulver

Blanda chiafrön med kokosmjölk och vaniljpulver i en burk med lock. Rör om ordentligt och ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt.

300 g rabarber
1 dl socker

Skär rabarber i centimetertjocka bitar. Koka ihop rabarber med socker och lite, lite vatten. Låt småkoka och rör så lite som möjligt ca 10 min. Häll upp i väl rengjord burk.

Picklade granskott
2 dl granskott
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1,5 dl vatten

Koka ihop ättiksprit, socker och vatten och låt svalna något. Rensa granskotten och lägg i en väl rengjord burk med tätslutande lock. Häll över lagen och låt stå kallt ett dygn i kylskåp. Servera förslagsvis på en leverpastejsmörgås med danskt rågbröd eller fröknäcke i botten.

Fattiga riddare
Vispa 1 ägg, 0,5 dl vetemjöl och 1,5 dl mjölk i en bunke. Vänd torra skivor ljust bröd i smeten och stek skivorna i en stekpanna med smör på medelhög till hög värme, ca 1-2 min per sida. Mortla socker och kardemumma och vänd riddarna i detta. Gott att mortla med torkade ätbara blommor så som syrén eller lavendel till exempel. Servera med mascarpone.