Slöjförbud i Österrikes grundskolor

1:36 min

Österrrike förbjuder flickor i grundskolan att bära huvudduk. Det har parlamentet i Wien beslutat med regeringspartiernas majoritet. Oppositionen röstade så gott som enhälligt mot förslaget, som väntas bli överklagat till författningsdomstolen.

Förbudet gäller bärande av klädsel med religiös prägel och som innebär att håret täcks. Med den formuleringen pekas muslimer inte ut direkt men att lagen riktas mot muslimer är ändå uppenbart. Förbudet omfattar inte den judiska kippan eller sikhers huvudbonad.

Högerpopulistiska regeringspartiet FPÖs talesperson i utbildningsfrågor förklarade att man vill sända en signal mot politisk islam. Från koalitionspartiet, konservativa ÖVP hette det att man vill befria muslimska flickor från underkastelse.

Med undantag för två röster avvisades förslaget av hela oppositionen som bland annat kritiserar regeringen för att bedriva symbolpolitik och sträva mer efter uppmärksamhet än barnens bästa. Att det omstridda förbudet kommer att överklagas till författningsdomstolen räknar också regeringen med.

Företrädare för Österrikes muslimer har redan aviserat att de kommer att använda alla rättsliga medel för att försöka stoppa, vad de ser som en diskriminerande lag, som de anser motverkar integration.

Hur många flickor som i praktiken berörs av förbudet att bära huvudduk i skolan finns det inga siffror på. I Österrike råder sedan tidigare förbud att bära heltäckande slöja och för kvinnor i vissa offentliga tjänster är det förbjudet att bära huvudduk.