Misstroendeförklaring

Kristersson: Strandhäll har farit med osanning

2:33 min

Moderatledaren Ulf Kristersson begärde misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) nu på eftermiddagen. Omröstningen äger rum den 28 maj och såhär motiverade Kristersson sin misstroendeförklaring.

– Därför att hon har avsatt en generaldirektör av politiska skäl. Har farit med osanning om hur det här gick till och varför det skedde. Hon har inte kunnat ge några trovärdiga förklaringar till sitt agerande. Det har hållit på i ett år nu. De här senaste dagarnas händelser har varit droppen som fick bägaren att rinna över.

Det var för ett år sedan som dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan Ann-Marie Begler tvingades lämna sin post på uppmaning av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Tidigt uttalade anställda på Försäkringskassan att Begler gjorts till syndabock, men att hon bara genomfört regeringens politik. Handläggningen av ärendet granskas just nu i riksdagens konstitutionsutskott, KU. I samband med den granskningen har personal på Försäkringskassan åter reagerat och Expressen har återgivit uppgifter i brev där chefer inom kassan anklagat Strandhäll för att ljuga.

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch Thor,  förklarade direkt att hennes parti kommer att stödja misstroendeförklaringen, som riksdagen röstar om den 28 maj.

– Ja, kristdemokraterna stödjer den här misstroendeförklaringen. Förtroendet för Annika Strandhäll är förbrukat.

Inför riksdagsvalet lovade den dåvarande Alliansen att återinsätta Begler som chef för Försäkringskassan, om de kom till makten. Men nu är enigheten bakom misstroendeförklaringen inte lika stor. Liberalerna skriver i ett pressmeddelande att de visserligen är kritiska till Strandhälls agerande, men att de ännu inte tagit ställning till hur de ska rösta. Centerledaren Annie Lööf svarar likadant.

– Det är ingen tvekan om att det Annika Strandhäll har gjort är väldigt allvarligt och klandervärt. Men det pågår ju också en KU-granskning just nu, som tittar på det här agerandet utifrån flera olika perspektiv. Vi kommer att diskutera den här frågan internt i Centerpartiet de kommande veckorna.

Sverigedemokraterna däremot kommer med stor sannolik att rösta för misstroendeförklaringen. Det säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen.

– Jag tycker att det finns goda grunder för en sådan misstroendeförklaring. Vi som parti har såklart inte hunnit överlägga ännu, eftersom det hände för bara några minuter sedan. Men kan Annika Strandhäll inte presentera ett trovärdigt svar så har jag svårt att tro att vi kommer att landa i någon annan slutsats än att vårt förtroende också är förbrukat.

Även vänsterledaren Jonas Sjöstedt kritiserar Strandhällsagerande men vill avvakta KU:s granskning.

– Det är helt uppenbart att Begler avskedades av politiska skäl och det sa vi tydligt redan då. Sedan har inget nytt hänt på det området. Men skulle det komma fram nyheter i KU:s granskning som gör att det här ändras, så måste vi lyssna på det naturligtvis. Men än är vi inte där att vi stöder ett misstroende.

Statsminister Stefan Löfven var påtagligt irriterad när han kommenterade misstroendeförklaringen.

– Det här agerandet kan inte betecknas på annat sätt än desperat. Och Moderaterna vill uppenbart inte ha granskningen av ärendet på bordet. Just nu behandlas den här frågan av riksdadgens konstitutionsutskott, som ska komma med sitt granskningsbetänkande i början av juni. Att inte invänta då, en seriös behandling innan man använder sig av riksdagens kraftfullaste verktyg, det kan inte betecknas på annat sätt än oseriöst.

Turerna kring chefsposten på Försäkringskassan

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Maria Hemström Hemmingsson tillförordnades på samma pressträff som generaldirektör. Både hon, Begler och andra har sedan sökt tjänsten som generaldirektör, men regeringen har inte tillsatt någon permanent ännu.

Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista