Friskoleägare frihetsberövad

2:08 min

En ägare till en friskola i Västsverige har frihetsberövats. Anledningen till frihetsberövandet är ännu oklar, men mannen är ett känt namn inom den radikala islamistiska miljön och har kopplingar till den imam i Gävle som togs i förvar för två veckor sedan.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan i Stockholm beskriver honom så här.

– Han är en imam, men också VD för en skola. Han kom till Sverige från Egypten. Han har sökt medborgarskap men har blivit nekad av Säkerhetspolisen. Han är väldigt nära Gävleimamen som togs i förvar – och det är de som är de tongivande predikanterna i den salafistiska/salafist-jihadistiska miljön. Runt de här individerna finns det misstänkt rekrytering till våldsbejakande islamism.

Mannen, som enligt uppgift till P4 Göteborg hämtades av polis under onsdagen, är alltså också ägare och huvudman för en skola i Västsverige – en skola som vid upprepade tillfällen fått kritik från Skolinspektionen, bland för att pojkar och flickor suttit åtskilda, för bön på lektionstid och för att flickor fått lära sig att de ska bära slöja och inte vara offentliga.

I en rapport från Försvarshögskolan som kom förra, och som Magnus Ranstorp var med och skrev, beskrevs mannen som nu frihetsberövats som en framträdande person inom den salafistiska miljön.

Mannen är en i raden av personer inom den radikala islamistiska miljön som frihetsberövats på senare tid – personer som Magnus Ranstorp tror kommer tvingas lämna Sverige.

– Jag har svårt att tro att Säkerhetspolisen och andra myndigheter hade vidtagit de här åtgärderna om inte det fanns goda förutsättningar för att få dem utvisade.

Vi har varit i kontakt med Säpo som säger att de varken kan bekräfta eller dementera frihetsberövandet.