Mätning i Jyllands-Posten

Klimatet viktigaste valfrågan i Danmark

1:59 min

Klimatet är den viktigaste frågan för många danskar inför valet till Folketinget den 5 juni – och frågan tar mycket plats i valrörelsen.

– Jag saknar politiker som är redo till radikala beslut, säger universitetsstudenten Helene Barlebo som sitter och demonstrerar utanför det danska parlamentet, Folketinget.

Hon är inspirerad av Greta Thunberg, men istället för att skolstrejka så har hon tagit med sig sina böcker och sitter och läser här istället.

Få går så långt, men klimatet är en viktig valfråga för många danskar. I en ny undersökning som presenterades i tidningen Jyllands-Posten i veckan så rankas klimatet som den viktigaste frågan följt av sjukvård och invandring.

Klimatet tar också stort utrymme i de olika debatterna och det kommer många politiska utspel. Det borgerliga partiet Venstre vill från 2030 förbjuda försäljning an nya bensin- och dieselbilar, Socialdemokraterna vill införa en förpliktigande klimatlag, Radikale Venstre vill satsa på ett klimatvänligt jordbruk och Liberal Alliance vill att 0,2 procent av BNP ska investeras i en klimatforskningsfond.

Men det finns även partier, som till exempel Dansk Folkeparti, som anser att klimatdebatten gått för långt.

– Valrörelsen har blivit en tävling i att vara grönast, partierna försöker buda över varandra och vi glömmer till exempel vårt jordbruk, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl till danska TV2