Datorspel

Klimatanpassa samhället i nytt spel från SMHI

2:27 min

SMHI har tagit fram nytt ett datorspel som går ut på att fatta olika beslut för att klimatanpassa ett samhälle.

Hör mer i Vetenskapsradions veckomagasin

Vi var med i veckan på klimatfestivalen i Stockholm när skolelever fick testa spelet. Här står till exempel valet mellan att översvämningssäkra vägen in till kommunens sjukhus - eller att utrusta den nya fabriken med solceller och annan klimatvänlig teknik.

– Alltså för mig, jag skulle satsa på båda... halva - halva. Men jag vet inte vad de tycker, säger 18-årige Mohammed Sheik Ali som kommit med sin klass från Brinellskolan i Fagersta.

Han tycker båda sakerna känns viktiga och vill satsa hälften hälften... Men vad tycker kompisarna Qalid Nor Ahmed och Obai Moajel undrar han?

– Vad säger du Obai?

– Mer på sjukhuset.

– Och du Qualid?

– Satsa på båda.

Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI som har varit med och tagit fram spelet som bygger på plattformen Minecraft, hjälper killarna med spelet och får ta beslutet:

– Då tar vi medelalternativet. Då är det dags att gå framåt i tiden, för då har vi gjort det vi kan, säger han, trycker på ett par knappar och konstaterar sedan:

– Då får vi en värmebölja, och då får vi också torkproblem.

 – Det var ingen bra idé, säger Mohammed Sheik Ali om hur han och kompisarna satsade när han får se hur utvecklingen blev.

Gustav Strandberg förklarar att det inte är är så lätt att förutse konsekvenserna i förväg.

– Det är inte säkert att det hade blivit bättre på annat sätt, han och fortsätter:

 – Det är ju inte ert fel att det blir så här, utan det händer bara. Sannolikheten för de här händelserna ökar hela tiden när vi går framåt så spelet blir svårare och svårare.

Killarna får också ta ställning till om de ska bygga dammar, hugga ner skog för att bygga bostäder, satsa på reningsteknik för dricksvatten och mycket annat.

Det här klimatanpassningsspelet är så nytt att det inte har något namn än. Först i höst kommer det gå att hitta och spela på SMHI:s hemsida, eller ladda ner som en så kallad mod för Minecraft. Målgrupp är både skolelever och politiker, särskilt i mindre kommuner.

Så här förklarar Gustav Strandberg tanken med spelet:

– Tanken är att visa lite hur det fungerar. Vad man har råd att göra, men också för att ha balans i ekonomi, uppfylla hållbarhetsmålen, göra en bra klimatanpassning, undvika hälsoskador på befolkning, men också se till att man har skatteintäkter, så man har nya pengar till nästa gång, säger Gustav Strandberg från SMHI.