Nytt avtal

Stopp för svenska skattefria pensioner i Portugal

1:53 min

Det ska inte längre gå att bosätta sig i Portugal för att ta ut sin tjänstepension skattefritt.

Den lucka som har funnits så att personer med privat tjänstepension eller stora fallskärmar har kunnat plocka ut den inkomsten skattefritt i Portugal, den kommer nu försvinna.

Det handlar inte om stora summor pengar men om rättvisa säger Magdalena Andersson. Om vanliga arbetare betalar skatt på sin pension ska även de med högre pensioner göra det.

Hon hoppas att nya skatteregler ska införas i januari nästa år. Då finns två alternativ: att Portugal beskattar dessa privata pensionslösningar eller om så inte blir fallet - att Sverige tar ut särskild skatt för utlandsboende på 25 procent.

Detta upplägg ska gälla fram till januari 2023, därefter gäller enbart den portugisisk skatt, men Sverige kommer då ha möjlighet att lägga till för mellanskillnaden om den portugisiska skatten är lägre än den svenska.

Summa summarum: svenska pensionär kommer inte betala lägre skatt i Portugal än i Sverige.

Det var under den ekonomiska krisen som Portugal införde dessa regler för att locka till sig relativt välbärgade människor som kunde bidra till att få fart på ekonomin. Och även om det nu finns en uppgörelse mellan Portugal och Sverige är allt inte klart.

Men om implementering faktiskt kommer ske återstår att se. Finland, som har haft samma problem med Portugal, kom överens om ett nytt avtal med den nuvarande portugisiska regeringen redan för två år sedan. Det avtalet har aldrig implementerats. Och Finland har på grund av det brutit alla skatteavtal man haft med landet.