Storbritannien

Mays löfte: Partiet får välja ersättare i sommar

1:43 min

I Storbritannien har premiärminister Theresa May lovat att hon kommer låta partiet välja en ny ledare under sommaren, det säger Toryledamoten Graham Brady till BBC.

Graham Brady leder den kommitté som styr över partiledarvalen i konservativa Tories. Enligt partiets regler sitter Theresa May säkert till i december men kommittén har hotat May med att ändra reglerna för att avsätta henne om hon inte avgår tidigare.

I dag har May därför gått med på att sätta upp en tidsplan för hur hennes ersättare ska väljas. Tidsplanen kommer styras av hur det går i omröstningen om utträdesavtalet med i det brittiska parlamentet i juni. Röstas det ned kan valet av en ny partiledare dra igång redan i juni. Två kandidater ska sedan sållas fram under sommaren så att en omröstning bland medlemmarna kan slutföras i september.

Favorit just nu är före detta utrikesministern Boris Johnson som i dag för första gången medgav att han tänker ställa upp.

– Jag tänker gå för det, självklart kommer jag försöka.

Skulle däremot utträdesavtalet med EU mot förmodan godkännas i parlamentet i början på juni kommer Theresa May få avsluta brexitprocessen innan en ny partiledare väljs.