Först i Asien

Taiwans parlament öppnar för samkönade äktenskap

2:15 min

Taiwans parlament har idag röstat för ett lagförslag som tillåter homosexuella par att ingå äktenskap.

Beslutet banar väg för att Taiwan snart ska kunna bli först i Asien med att tillåta samkönade äktenskap.

– Äntligen, vi är så glada, idag verkar ingen ha velat stanna kvar på jobbet, säger homoaktivisten Zhen Genyu på telefon från Taibei.
Han arbetar med reklam och när beskedet kom idag om att Taiwans parlament röstat för lagändringar som ska tillåta äktenskap för homosexuella, tog han ledigt en stund för att gå ut och fira.

Taiwans högsta domstol sade redan 2017 att heterosexuella och homosexuella bör vara lika inför lagen, men många konservativa väljare är emot beslutet. I en folkomröstning förra året röstade den konservativa folkliga majoriteten nej till samkönade äktenskap.

Det styrande Demokratiska framstegspartiet, där det finns starkt stöd för samkönade äktenskap, gjorde samtidigt en stor valförlust, till förmån för det kinavänliga Nationalistpartiet.
I samband med valförlusten avgick Taiwans president Tsai Ying-wen som partiordförande. Men idag segrade alltså ja-sidan i parlamentet.

Hittills har en part i ett homosexuellt förhållande på Taiwan bland annat saknat rättighet att ärva den andra, trots gemensam egendom, och inte kunnat ge ett nödvändigt samtycke till en större operation på sjukhus för den andra parten.

Att homosexuella och deras svårighet att få leva som andra par blivit synliga i samhället på Taiwan har lett till ett växande stöd för deras rättigheter. Men samtidigt finns många motståndare, både inom de religiösa samfunden och bland vissa som omfattar en traditionell konfuciansk syn på familjen, där det är viktigt att föda söner.

– Det kommer nog alltid att finnas en konflikt, säger Zhen Genyu.
Men som homosexuell känner han sig efter beslutet i parlamentet idag nu förvissad om att stödet för likaberättigande har blivit så starkt inom politiken att utvecklingen inte ska kunna stoppas.