
Dadelförsäljningen minskar efter hepatit-larm
Försäljningen av iranska dadlar har minskat efter att tio personer har insjuknat i hepatit A. Men Livsmedelsverket avråder inte från att äta dadlar.
För många av de som just nu firar ramadan, den muslimska fastemånaden, är dadlar ett viktigt livsmedel. Det brukar vara med en dadel som man bryter fastan när solen går ned.
Men i år har försäljningen av framför allt iranska dadlar minskat, efter att ett tiotal fall av hepatit A i Sverige har kopplats till just dadlar från Iran.
Sedan slutet av februari har tio personer smittats av hepatit A, ett virus som ger en inflammation i levern som leder till gulsot. Eftersom det tar flera veckor mellan smittotillfället och insjuknandet är det svårt att hitta den exakta källan till smittan. Men Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten, som utreder fallen, har genom intervjuer kunnat konstatera att de som insjuknade i samtliga fall har ätit dadlar från Iran.
Men någon rekommendation att undvika dadlar finns inte.
– Nej, det finns inga rekommendationer om att undvika dadlar, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket. Och det beror ju till stor del på att det inte är så väldigt många som har drabbats. Toppen var ju någon gång i mars, även om vi inte kan utesluta att det blir något enstaka fall till. Det gemensamma är ju att dadlarna kommer från Iran, vilket inte är så konstigt, för om man går och handlar dadlar i butiken så kommer de ofta från Iran.
Tycker du att det är en rimlig reaktion att många väljer att inte köpa dadlar?
– Jag kan ju förstå att om man läser i medier eller sociala medier att det finns ett utbrott som kopplas till dadlar är det förstås förståeligt. Men som sagt från vår sida är det inte så att vi avråder från att äta dadlar, säger Mats Lindblad.
Men även om det inte finns en avrådan från Livsmedelsverket så har många kunder alltså valt bort de iranska dadlarna.
Khadija Ibrahimi som driver en butik i Upplands Väsby säger att hon kommer att sluta helt med iranska dadlar.
– Vi kommer inte att beställa mer iranska dadlar. Folk är rädda och vill absolut inte köpa och äta dem, berättar hon.
Grossisten Feridun Akkaya i Årsta säger att han har börjat ta in dadlar från andra delar av världen för att ersätta de iranska dadlarna, bland annat från Tunisien och USA.