Sverigebilden

MSB: Negativ Sverigebild märks i sökmotorer 

2:00 min

Att den negativa bilden av Sverige förstärkts av olika aktörer utomlands de senaste åren bekymrar flera svenska myndigheter. MSB stärker arbetet för att minska riskerna för effekter på Sverige.

Det handlar om medierapportering och spridning av budskap i sociala medier med en negativ Sverigebild. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, analyserar desinformation om Sverige.

– I omvärlden finns det faktiskt flera aktörer som använder Sverige som ett dåligt exempel i flera fall av inrikespolitiska skäl. Och det i sin tur har gjort att man har förstärkt en negativ bild rörande Sverige utomlands så att om du sitter utomlands och googlar på Sverige så poppar det upp brinnande bilar och inte Pippi Långstrump istället, säger Mikael Tofvesson, enhetschef och ansvarig för arbetet mot påverkanskampanjer vid MSB.

Debatten i medier och på sociala plattformar om Sverige utomlands handlar förstås både om positiva och negativa händelser. Men Mikael Tofvesson poängterar att det pågår långsiktiga påverkanskampanjer i vissa länder där Sverige används.

Händelser här överdrivs kraftigt och blir till halvsanningar eller rena lögner.

– En bilbrand blir bilbränder, ett slagsmål blir upplopp till exempel, enligt Tofvesson.

Ett syfte hos utländska aktörer kan vara att stärka bilden av det egna landets politik hos sin befolkning. MSB satsar mer på analyser av Sverigebilden utomlands nu och har anställt en expert - ett samarbete med andra myndigheter som Svenska Institutet.

– När man börjar skriva mycket negativt, i sociala medier och i nyheter och det delas, då påverkar det även sökträffar och logiken i dagens mediesamhälle så att man inte får en balanserad bild och av det skälet ser vi ett behov av att stödja de myndigheter som har ansvar i de här frågorna, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB.

När den negativa bilden av Sverige förstärkts kan anseendet påverkas, menar Mikael Tofvesson.

– Det kan påverka, turism, handel, förhandlingar och kulturellt utbyte, oavsett har det ett antal konsekvenser, säger Mikael Tofvesson.