Uttalandet fördöms

Ungerns talman jämställer homosexuella med pedofiler

2:04 min

En av Ungerns premiärminister Orbáns närmaste partikamrater, László Kövér, anser att homosexuella ska jämställas med pedofiler i frågan om adoption av barn.

Det sa han vid ett framträdande under partiets pågående EU-valkampanj.

Camilla Peksa, från organisationen Budapest Pride, är chockad över uttalandet.

– Jag kan inte kan tro på att något sådant här kan hända, 2019, i ett europeiskt land, säger hon

Uttalandet har fördömts av oppositionspolitiker, hbtq-rörelsen och kända profiler i Ungern.

Och om några timmar genomförs en stor demonstration i Budapest, som ett svar på László Kövérs uttalande som senare också upprepades av en minister i Viktor Orbáns regering.

Det var under en sammankomst med Budapestbor i Zuglo, ett av stans 23 distrikt, som László Kövér tog till orda om homosexuella och barnadoption. Det var som svar på en fråga från publiken.

Enligt index.hu, den ledande oberoende nyhetssajten i Ungern, sa Kövér att i ett moraliskt perspektiv så är det ingen skillnad i beteenden mellan pedofiler och homosexuella, när det kommer till kraven om rätten att adoptera ett barn.

Enligt Kövér är i båda fallen barnet ett objekt och ett verktyg för nöje och självuppfyllande.

Han ska också ha uttryckt, enligt oberoende media på plats, att inte alla homosexuella har den attityden, utan att normala homosexuella förstår världsordningen och att hen försöker inrätta sig i den ordningen utan att nödvändigtvis uppfatta sig själv som jämlik.

Under torsdagen upprepade ännu en minister i Orbáns regering László Kövérs uttalande och lade till att den ungerska lagen är tydlig på den punkten, att den inte tillåter homosexuella att gifta sig eller adoptera barn.

Han sa också, enligt index.hu, att det inte är rätt att barn ska behöva växa upp med två pappor.

De här uttalandena har både chockat och lett till ursinniga reaktioner från flera oppositionspolitiker och Ungerns hbtq-community.

I ett uttalande tackar hbtq-rörelsen László Kövér, för påminnelsen om att de som tror på allas lika värde, aldrig kan luta sig tillbaka eller sluta kämpa för sina rättigheter.

Zoltan Lakner, en känd ungersk politisk analytiker, som är öppet homosexuell, skrev på sin facebooksida att Kövér klart anger vilka i samhället som bör bli politiskt attackerade och hatade.

Camilla Peksa säger att hon inte vet varför utspelet kommer nu, men hon tror att frågan om migrationen är förbrukad och att regeringen behöver ha en ny fiende att visa upp.