Bensinupproret

Demonstationer mot bensinpriset

1:41 min

Bilister runt om i Sverige har i dag samlats för att protestera mot de stigande bensin- och dieselpriserna.

Knappt 600 000 personer stödjer gruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook och en av dem är Mari Malmborg från Alingsås.

– Det räcker nu helt enkelt.

Vad är det det räcker med?

– Jag bor på landet, jag har tre mil tur och retur till jobbet. Jag jobbar delar i pass. Det finns inga bussar som tar mig hem på kvällen och inte på helgerna heller för den delen.

– Jag har inte lust att lägga så här stor del av min lön på att ta mig till jobbet.

Ett 50-tal demonstranter stod jämte Mari Malmborg i Jönköping, och på minst sju andra platser i landet samlades Bensinupproret. Gruppen har krävt att bensinpriset sänks till 12 kronor litern.

I Sundsvall deltog ett 40-tal bilar i protesten, med både kvinnor och män från alla åldrar.

En av dem är Hudiksvallsbon Niklas Lexén.

- Det här är en viktig fråga naturligtvis, både för glesbygden och landsbygden. De kommer inte att överleva om man höjer priserna så här så som de gör hela tiden.

Finns det några alternativ då?

– Alternativen är naturligtvis att göra någonting åt klimatet där det gör mest nytta. Det vill säga inte i Sverige för det Sverige bidrar med till klimatutsläppen det är som en fis i rymden.

Bensinpriset har stigit från under 10 till omkring 17 kronor litern på ett 20-tal år, men samtidigt lägger svenskarna i snitt bara 2,6 procent av konsumtionen på drivmedel i dag jämfört med 4,2 procent år 2000.

Maria Börjesson, professor i transportekonomi, menar att bilister betalar mer för sin klimatpåverkan än aktörer i andra delar av samhället.

– Priset är ju högt. Och har man på sig klimatglasögonen kan man konstatera att beskattning av koldioxidutsläpp just i vägtransportsektorn i Sverige är ju högre än i alla andra sektorer.