Public service

Förslag från SD: Sälj SVT2 och P3

3:00 min

En rad tunga sverigedemokrater föreslår att partiet ska fatta beslut om en ny politik för public service. De vill att en försäljning av SVT2 och P3 bör utredas, enligt den motion som Ekot har tagit del av.

Sverigedemokraterna vill behålla public service. Den linjen ska fortsatt gälla, enligt den motion som 15 av partiets distriktsordförande har ställt sig bakom. Men de vill att SD - på landsdagarna i höst - ska besluta att verka för en "genomgripande reform" av Sveriges Radio och Sveriges Television.

Ett av kraven är att Sverigedemokraterna i riksdagen ska driva att den nyligen införda public service-avgiften avskaffas - och att verksamheten i stället förhandlas och finansieras inom ramen för statsbudgeten. 

Det finns ingen anledning till att public service ska ha den särställning man har i dag, säger riksdagsledamoten Josef Fransson, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg.

– Står vi inför en finanskris, då kan vi fråga oss, om vi väljer mellan Melodifestivalen eller till exempel materiel till Försvarsmakten, eller vad som helst, då står ju public service helt utanför en möjlighet till besparing.

De sverigedemokrater som står bakom motionen tycker att partiet ska agera för att Sveriges Television och Sveriges Radio inte ska konkurrera med privata aktörer, genom att till exempel producera kommersiella nöjesprogram. De vill också att verksamheten ska bantas. Det är uppenbart att det finns mycket pengar att spara genom att effektivisera, anser Josef Fransson.

– Nu har inte vi preciserat det, men jag ser personligen, och nu talar jag för mig själv, att minst en halvering skulle man kunna se.

Enligt motionen bör det också utredas hur SVT2 och Sveriges Radios P3 kan säljas. Behovet av de kanalerna kommer att minska om Public service renodlas.

Och det det finns ett bra skäl att att avyttra just P3, enligt Josef Fransson.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service.

Sveriges Radio vill inte kommentera Sverigedemokraternas förslag att utreda en försäljning av P3, enligt kommunikationsdirektören Helena Engqvist.