Politiska krisen i Österrike

Presidenten vill ha nyval snarast

2:56 min

President Alexander Van der Bellen har sagt i en pressträff att han vill att ett nyval hålls snarast. Hör Sveriges Radios utrikeskorrespondent som är på plats i Wien.

I Wien välkomnar många beskedet om nyval. Videon som visar hur ledaren för koalitionspartiet FPÖ kohandlar med en rysk oligark var en i raden av skandaler som har belastat regeringen.

– Jag tror sanna demokrater i Österrike andades ut i dag, säger läraren Martina som är en av flera österrikare som hoppas på en nystart.

Hon var en av de många människor som ännu sent under lördagskvällen samlades i regeringskvarteret för att följa utvecklingen efter avslöjandet av videofilmen, som har störtat landet i den djupaste politiska krisen på många år.

Koalitionen mellan konservativa ÖVP och högerpopulistiska FPÖ, som nu har spruckit, har varit ifrågasatt sedan den tillträdde för ett och ett halvt år sedan. Allt eftersom skandaler med koppling till FPÖ har avlöst varandra har kritiken vuxit också internt i förbundskansler Sebastian Kurz parti.

Han tillträdde med löften om en nystart för Österrike och en ny ärlig politisk kultur. Den smygfilmade videon som visar hur nu avgångne FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache, inför valet 2017 kohandlar med vad han tror är en rysk investerare, den avslöjar istället en politikstil präglad av maktmissbruk och demokratiförakt.

– Den här regeringen är en skandal. Jag hoppas att väljarna har lärt sig nu så att det inte upprepas, säger 22-årige studenten Stefan medan en sopbil städer upp efter dramatiken både inne och utanför regeringshögkvarteret.

President Alexander Van der Bellen har nu sagt i en pressträff att han rekommenderar att ett nyval hålls snarast, om möjligt tidigt i september.