Åkesson: Petningen har inte med anklagelserna att göra

2:19 min

Jimmie Åkesson har förtroende för Peter Lundgren.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fortsatt förtroende för partiets förstanamn i EU-valet, Peter Lundgren. Det säger han idag efter uppgifterna i Expressen om att Peter Lundgren ska ha betett sig olämpligt mot en kvinnlig SD-politiker.

De här uppgifterna kommer efter att Kristina Winberg som suttit i EU-parlamentet för Sverigedemokraterna, petas. Jimmie Åkesson.

– Det här är en sak mellan två personer som känner varandra väl, har känt varandra väl under en längre tid och fortsatt umgås även efter den här händelsen. De bedömer båda att det här är en sak som är utagerad sedan lång tid tillbaka. Därför finns det ingen anledning för oss att göra någonting mer, utan förtroendet är intakt från min sida, säger Jimmie Åkesson.

Tror du inte att det kan tolkas som att ni tar ställning för förövaren?

– Det finns ingen förövare här. Vi har fäst 100 procent vikt vid vad den berörda kvinnan har sagt. Det har varit helt avgörande för hur vi har hanterat den här situationen.

Partiet har alltså förtroende för Peter Lundgren, toppkandidaten i EU-valet som på en fest för ett drygt år sedan ska ha betett sig olämpligt mot en kvinna i partiet. Så här sade Peter Lundgren i P1 morgon i morse:

– Vi blev lite närgångna i slutet på kvällen. Det var dumt så klart.

Du ska ha tafsat på henne enligt Expressen?

– Det stämmer inte den uppgiften. Expressen försöker vinkla till det

Däremot är förtroendet förbrukat för Kristina Winberg, också tidigare EU-parlamentariker som har stått på plats fyra på listan. Igår skickade partiet ut ett pressmeddelande om att hon petas från sin plats. Hon ska ha visat prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande, enligt pressmeddelandet.

– Hon har sett placeringen på listan som en petning. Hon har varit väldigt missnöjd med den, varit väldigt noga med att visa det missnöjet på olika sätt, inte minst då genom att distansera sig från partiet och inte vara en del av partiets valkampanj eller följa partiets riktlinjer inför valet. Därför har vi gjort bedömningen att vi inte har något förtroende för henne. Vi skulle inte att hon representerar partiet i nästa period i EU-parlamentet, säger Jimmie Åkesson.

Kristina Winberg säger till Ekot att hon är chockad över beskedet och att hon inte fått någon information om missnöjet tidigare, något som Jimmie Åkesson avfärdar.

- Jag vet att partisekreteraren hade ett samtal med Kristina Winberg redan förra veckan, så att i så fall ljuger hon.

Uppgifterna om Peter Lundgrens beteende på festen kommer från ett bandat telefonsamtal mellan just Kristina Winberg och kvinnan som ska ha utsatts. Där säger kvinnan att hon fick panik. Själv säger Kristina Winberg att hon inte ska ha läckt de här uppgifterna, att hennes telefon blivit stulen. Men Jimmie Åkesson är starkt kritisk till att Expressen har det här bara några dagar före valet

– Om det nu fanns en omtanke bakom det här. Då hade inte det här kommit nu sex dagar före valet.