Liberalerna

Ullenhag kandiderar till partiledarposten för L

2:11 min

Nu hårdnar striden om partiledarskapet i Liberalerna. Ekot kan idag avslöja att förre integrationsminister Erik Ullenhag, som idag är ambassadör i Jordanien, ställer upp som kandidat till att leda partiet.

Enligt flera källor med god insyn har Erik Ullenhag bestämt sig efter en längre betänketid. Han ställer upp i partiledarvalet men han vill vänta med att offentliggöra beslutet tills EU-valet är över, för att inte störa valrörelsen, enligt källorna.

Erik Ullenhag är ambassadör i Jordanien och sedan Jan Björklund aviserade sin avgång har Ullenhag förekommit i spekulationerna kring vem som ska ta över det krisdrabbade partiet.

Hittills har bara en kandidat anmält sig offentligt, förra integrationsminister Nyamko Sabuni. Nu får hon alltså en utmanare i Erik Ullenhag, som av politiska bedömare anses vara mer socialliberalt inriktad än Sabuni.

Ekot har utan framgång försökt få Ullenhags och valberedningens kommentar till uppgifterna.

Partiets olika länsförbund har lämnat in sina förslag till valberedningen som direkt efter EU-valet kommer att berätta vilka kandidater som har störst stöd. Dessa kommer att kampanja i två veckor och förbunden får senast den 18 juni göra en slutlig nominering. Tio dagar senare väljs den nye partiledaren i ett extra landsmöte i Stockholm.