Ekonomi

Googles Huawei-stopp ses som en upptrappning

1:41 min

I Kina tolkas beskedet om att amerikanska Google överväger att begränsa samarbetet med det kinesiska telekomföretaget Huawei som en signal om att handelskonflikten med USA trappas upp.

– Det här handlar naturligtvis om handelskriget, säger den kinesiska telekomanalytikern Xiang Ligong, vd på CCTime, en nyhetsportal för telekomnyheter.

Amerikanska Google som tillhandahåller tjänster till mobiltelefoner överväger efter ett presidentbeslut i USA att begränsa samarbetet med det kinesiska telekombolaget Huawei, som svartlistats av säkerhetsskäl i USA. Också amerikanska tillverkare av datachips har avbrutit leveranser till Huawei, som tillverkar både telefoner och nätutrustning för telekombolag.

I Kina tolkas svartlistningen som ett sätt för USA:s president Donald Trump att försöka pressa Kina i den pågående handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

Den kinesiska telekomanalytikern Xiang Ligong förutspår att de amerikanska åtgärderna kan minska Huaweis tillväxt på kort sikt, men på längre sikt öka Huaweis konkurrenskraft genom att stimulera företagets utveckling av till exempel egna datachips.

– I det korta perspektivet kan Huawei drabbas ganska hårt, men om handelskriget fortsätter länge tror jag inte att det kommer påverka Huawei särskilt mycket. Om marknader stängs och leverantörer inte samarbetar med Huawei, då kommer vi att utvecklas själva, säger Xiang Ligong.

Att konflikten mellan USA och Kina tar sig uttryck i stängda marknader och avbrutna tekniksamarbeten tror han just nu knappast är till fördel för någon, varken för utvecklingen av nya 5G-nät i Europa, eller för Huaweis konkurrenter Nokia och Ericsson.

Bengt Nordström, vd för svenska telekomkonsultföretaget Northstream är inne på samma linje.

– Det är ett väldigt sammanflätat ekosystem med ömsesidiga beroenden där Ericsson har forskning i Kina, Huawei har forskning i Sverige, Apple-telefoner tillverkas i Kina och så vidare och så vidare. Det är därför konsekvenserna när det händer något av den här arten blir att det drabbar hela värdekedjan. Ingen blir vinnare i det här.