Österrike

Alla FPÖ-ministrar lämnar regeringen

1:31 min

I Österrike har alla ministrar från högerpopulistiska FPÖ lämnat regeringen efter att inrikesministern Herbert Kickl fått sparken tidigare under kvällen.

– I samråd med förbundspresidenten har jag föreslagit att inrikesministern entledigas och presidenten har också samtyckt, sa förbundskansler Sebastian Kurz på en presskonferens.

Han förklarade beslutet med att inrikesminister Herbert Kickl inte verkar ha insett allvaret i den pågående krisen.

Förbundskanslern hade förväntat sig att Kickl självmant skulle avgå, liksom partiledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache, till följd av den massiva fötroendekris som har utlösts av en hemlig videoinspelning. Den visar Strache och en kvinna som utger sig för att vara rysk miljardär i ett flera timmar långt samtal om en rad affärer för att gynna FPÖ i valet några månader senare.

Herbert Kickl var vid den tiden FPÖ:s partisekreterare med ansvar för finanserna, som nu ska redas ut efter att misstankar väckts om bland annat illegal partifinansiering.

Med Kickl som inrikesminister hade inrikesministeriet inte att kunna genomföra fullständiga och trovärdiga utredningar. Men han vägrade att lämna sin post och tvingas nu bort. Som svar på det lämnar alla FPÖ-ministrar regeringen och förbundskanslerns avsikt är att tillsätta en expertministär under övergångsperioden fram till nyvalet i september.