Kompetens flyr

Utvandring oroar flera EU-länder

2:11 min

Runt om i Europa är migration en stor fråga inför EU-valet, men för många EU-länder är utvandring en minst lika stor utmaning, rapporterar vår migrationskorrespondent.

Många länder i Europa står inför stora utmaningar därför att de unga och utbildade ger sig iväg. Ett av dem är Grekland, där vår migrationskorrespondent Alice Petrén har träffat Nikolaos Philippas professor i företagsekonomi på Piraeus universitet.

Professor Philippas bläddrar bland sina diagram och prognosen för Greklands befolkning om trettio år ser ut som en tratt. Många pensionärer på toppen och få nya små barn i botten. Däremellan minskar också befolkningen.

Hundratusentals arbetsföra har redan flytt Grekland för att hitta jobb i andra europeiska länder. Enligt professorns siffror handlar det om 450 000 de senaste tio åren, varav 250 000 har universitetsutbildningar på högre nivå.

– Grekland har förlorat mycket innovationskraft vilket är förödande för vår mycket svaga ekonomi, säger professor Philippas.

Rumäniens utrikesminister Teodorovici gick nyligen på ett EU-möte till attack mot EU:s öppna gränser för unionens egna medborgare och bad om hjälp att stoppa utflödet av unga och företagsamma. Nästan 20 procent av Rumäniens befolkning är verksam utomlands. Merparten av de forna östeuropeiska länder har också stora problem med sin utvandring.

I Ungern, som mest hörts för sin vilja att bromsa invandrare, är oron stor bland invånarna för att de unga jobbar i Frankrike, Tyskland och Storbritannien till exempel. Premiärminister Orbán manar ungrarna att göra fler barn.

I Aten säger geriatrikern Panagiota Sourtzi att Grekland utbildar alltför många läkare. Det finns inga jobb med landets kris. Och även sjuksköterskor söker sig utomlands, säger hon.

– Nej, det varför skulle de komma tillbaka när det är så lätt att resa i dag och lönerna så bra på annat håll, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista