NORRBOTTNISK EXPORT

Brittiske ambassadören på besök om Brexit: Vill lugna svenska företag

1:46 min

Efter det framflyttade brittiska utträdet ur EU förbereder så fortsätter många norrbottniska företag sina förberedelser för för Brexit. Och igår besökte den brittiske ambassadören Luleå och han manade företagarna till att ha tålamod.

– Så jag säger till många svenska företag att det har tagit mycket mer tid, och det ska ta mycket mer tid än ni vill, men förhoppningsvis det kommer bli mycket bättre än ni tror eller har oro för, säger Storbritanniens ambassadör i Sverige David Cairns vid en träff om Brexit med företag i Luleå.

I Norrbotten är Storbritannien är den tredje största exportmarknaden där bland annat pappers-, massa och trävaruindustrin och gruvnäringen har betydande brittisk handel.

När och hur Brexit kommer att ske är fortfarande oklart även om det nu finns ett nytt stoppdatum, den 31 oktober.

– Att inte få sakerna in i landet eller att de blir stående helt enkelt är väl det man funderar över, alla vill vara väl förberedda men det går inte riktigt skulle jag vilja säga utan man får försöka ha så goda kontakter man kan med de man har i Storbritannien, säger Anna Hällgren, platschef vid företaget Hill-Rom Luleå med 115 anställda som tillverkar lyfthjälpmedel för vården.

Storbritanniens Ambassadör i Sverige David Cairns säger att gör allt de kan för att hjälpa och hålla svenska företag uppdaterade kring frågor om deras fortsatta brittiska affärer. Oavsett effekterna av Brexit.

– Till exempel behöver de flera tullpapper genom Göteborg och Hull. Vi ska dela alla råd och all information vi har om hur det kommer att bli, säger David Cairns.