Kenyanska författaren Binyavanga Wainaina är död

2:11 min

Författaren och HBTQ-aktivisten Binyavanga Wainaina är död, 48 år gammal, rapporterar flera kenyanska medier.

– På den här kontinenten, och jag är en afrikan, vill jag inte att det ska finnas någon plats som inte välkomnar mig, sa Binyawanga Wainaina i ett TED-talk för några år sedan. Ett framträdande han utformat som en fiktiv monolog till sin döda far om tolerans, livsval och sin homosexualitet.

Binyawanga Wainaina var en av Kenyas mest prisbelönta, provokativa och omtalade författare och kulturpersonligheter. Och sen han kom ut som homosexuell 2014, även en av hela Afrikas mest kända HBTQ-aktivister. I en kontext där samkönad kärlek ofta är ett allvarligt brott och stort socialt tabu var han en orädd och frispråkig debattör.

Som författare kan nämnas hans kritikerrosade biografi "One day I will write about this place" från 2011 och hans kanske mest spridda essä "How to write about Africa" där han med dräpande satir gav instruktioner om hur man framgångsrikt skriver om Afrika i västvärlden. I din text, skrev Wainaina, ska du antyda att Afrika är ett och samma land, en dammigt varm plats med tunna långa människor. Använd ord som 'Afrika', 'mörker' eller 'safari' i din titel och underrubriken kan gärna innehålla ord som 'Zanzibar', 'Masai', 'Zulu', 'Zambezi' eller 'Congo'.

I december 2016 berättade Binyawanga Wainaina offentligt om att han var HIV-positiv, och på senare år har han drabbats av en rad infarkter. Det var också en hjärtinfarkt som tog hans liv sent igår kväll, i hans hem i Nairobi.

Binyawanga Wainaina blev 48 år gammal.