Cheerleading vill stå på egna ben i Riksidrottsförbundet

1:54 min

Nu i slutet av maj ska medlemsförbunden i Riksidrottsförbundet rösta om vilka idrottsförbund som ska tas upp som nya medlemmar. Svenska Cheerleadingförbundet hoppas få en plats.

Cheerleadingen växer rejält i Karlstad och CheerXplosion har den senaste tiden haft stora framgångar med flera medaljer. Nu hoppas tränare Sara Fogelberg att det svenska cheerleadingförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet.

– Det skulle innebära att vi får större bidrag och det skulle bli lättare för föreningarna ute i Sverige att få hjälp från kommunerna med lokaler, säger Sara Fogelberg.

Men riksidrottsstyrelsen har föreslagit att svenska cheerleadingförbundet inte ska få bli medlemmar utan att man istället bör vara en del av gymnastikförbundet

– Vi tror att vi får ut mer pengar till idrott om vi försöker hålla tillbaks administrationen och annat och samverka i lite större förbund, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Men att klumpas ihop med gymnastikförbundet kan få konsekvenser för svensk cheerleading.

– Det internationella cheerleadingförbundet kräver att medlemmarna i varje land har ett eget cheerleadingförbund. Går vi med i gymnastikförbundet, som RF vill, så förlorar vi rätten att tävla i VM, säger Sara Fogelberg.