VAPENVÅLDET

Över hundra skjutningar i år

1:07 min

I år har 20 personer dött i skjutningar i Sverige. Och det dödliga våldet med skjutvapen drabbar inte längre enbart storstäderna.

Zooma in på kartan för att se var skjutningarna i år ägt rum. Källa: Polisen.De flesta skjutningar äger rum i storstäderna, men det dödliga våldet med skjutvapen har även fått fäste på andra orter, och kriminella nätverk och grupperingar är rörliga över stora geografiska områden idag.

Det menar poliskommissarie Gunnar Appelgren i region Stockholm.

– Vi ser ju att där motorvägarna finns, där har vi också kriminella samarbeten, och det har ju att göra med snabbhet och lätthet att ta sig in.

Enligt polisen har drygt 100 skjutningar ägt rum i Sverige i år. 20 personer har dött, och minst 30 skadats. Och det är Stockholmsregionen som hittills i år drabbats hårdast.

Men de kriminella nätverken, vars konflikter ofta ligger till grund för skjutningarna, rör sig över stora geografiska områden idag och polisen ser nu samarbeten mellan kriminella nätverk i flera olika städer, t ex runt Mälardalen.

– Det finns en triangel som varit stark mellan Stockholm, Eskilstuna och Västerås. Den finns kvar. Men vi ser också kriminella kopplingar ner mot Göteborg och Malmö förstås, berättar Gunnar Appelgren.

I Eskilstuna har flera skjutningar ägt rum de senaste åren, med tre dödsskjutningar så sent som i höstas. Enligt Lars Franzell, chef på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna, handlar det om uppgörelser mellan kriminella grupperingar och han ser att våldet med skjutvapen följer samma vägar som narkotikahandeln.

– Kommunikationerna är goda, och de här gör affärer i Mälardalen och söderut i Sverige. De har ofta kontakt med varandra. Ibland är de vänner och ibland fiender, säger Lars Franzell.

Även Christoffer Boman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, ser nya kontaktytor mellan de kriminella nätverken.

– Vi ser ett rörelsemönster som även går mot Västerås, Örebro, Uppsala. Där kan det handla om att stärka ekonomiskt utbyte eller allianser inom konflikter. Vi ser också att konflikterna kanske inte är så geografiskt knutna som vi hade initialt, utan att de spänner över större geografiska områden.

2018 skedde 306 skjutningar i Sverige, och 45 människor dödades.