Ukrainska kultur- och nöjeslivet tar viktiga poster i nye presidentens stab

1:18 min

I Ukraina har den nya presidentadministrationen börjat ta form och den har ovanligt tunga meriter från kultur- och nöjesliv.

Den nye ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som svors in i måndags, har utsett flera medarbetare från sitt film- och tv-produktionsbolag Kvartal 95 att leda den nya presidentadministrationen.

Zelenskyj, som de senaste dryga 15 åren varit en av Ukrainas mest populära komiker, har valt att göra Serhiy Sefir till sin närmaste rådgivare. Sefir är en av medgrundarna till Kvartal 95 tillsammans med Zelenskyj. Bland biträdande chefer i presidentadministrationen finns också tv-producenten Serhiy Trofimov och Jurij Kostiuk, en av manusförfattarna bakom tv-serien "Folkets tjänare" där Zelenskyj spelade en fiktiv ukrainsk president.

Också bland övriga nära medarbetare till den nye ukrainske presidenten finns flera personer med lång erfarenhet av både traditionella och digitala medier. Utnämningarna till presidentens stab ses som det första testet för om Volodymyr Zelenskyj ska göra allvar av sina löften att förnya det politiska etablisemanget i Ukraina.