Andrahandsmarknad

Trenden: Huaweiägare säljer sina telefoner

2:20 min

Nyheten att Google klipper banden med kinesiska Huawei har gjort att fler kunder nu försöker bli av med sina telefoner.

På annonssajten Blocket ser man en ökning av annonser, berättar pressansvarige Tero Marjamäki.

– Absolut, så är det. När det blir mediala kriser är andrahandsmarknaden snabb på att reagera, säger han.

Det var i söndags som nyheten kom att Google stoppar Huawei från att använda bolagets mobiltjänster och systemuppdateringar i sina mobiler.

Kort sagt förbjuds Huawei bland annat att använda centrala appar som Youtube, Play-butiken och Gmail från och med i höst.

Även om Huawei har varit noga med att påpeka att det främst är framtida modeller som påverkas så har många befintliga kunder reagerat. I veckan har det lagts ut fem gånger så många annonser på Blocket om försäljning av Huaweitelefoner som samma period ifjol.

Även jämfört med förra veckan ser man en mångdubbling. Då lades det i snitt upp ett 10-tal annonser varje dag med Huawei i rubriken, mot 30-35 de tre senaste dagarna.

– Det fylls på hela tiden, säger Tero Marjamäki.

Det är också nyare telefoner som läggs upp vilket dragit upp medianpriserna.

Under det första kvartalet i år hade Huawei en marknadsandel på omkring 15 procent när det gäller nyförsäljningen av mobiltelefoner i Sverige, och anställda i telefonbutiker där det säljs just nya mobiler berättar att de märker av en oro från kunder som undrar om de kommer kunna fortsätta att använda sina telefoner.

Det har också kommit information om att brittiska mobiloperatörer som Vodafone beslutat att inte sälja Huaweis 5G-telefoner som planerat.

Här i Sverige säger Telia på en fråga hur de resonerar kring saken att man jobbar med att förstå hur det som händer kommer påverka kunderna och att man återkommer med information.