Torsdag 30 maj 2019

Kristi Himmelsfärdsmorgon i P1: Må bra i naturen

På Kristi Himmelsfärdsmorgon, 30 maj, gör Naturmorgon ett specialprogram i P1 kl 8.05-9.30. Temat är hur vi människor mår bra av att vara i naturen - av att höra på fågelsång eller att lägga sig i en hängmatta ute i skogen.

På Kristi himmelsfärdsdag sänder Naturmorgon ett specialprogram om att må bra i naturen. Allt mer forskning visar att vi känner oss mindre stressade när vi vistas i naturen. Det behöver inte vara en gammelskog långt bort utan det räcker ofta med en stadsnära skog, eller ett grönområde.

När försommaren är som mest skir – då luften är fylld med fågelsång och surr – har Naturmorgon stämt träff med biologen och ekologen Marcus Hedblom som forskar om hur fågelsång påverkar oss. Han och hans kollegor har bland annat kunnat visa att fågelsång gör oss mindre stressade. Det behöver inte vara några exklusiva arter utan det räcker gott med lövsångare och koltrast. Men ju fler arter vi kan höra desto bättre.

Förutom att lyssna efter fågelsång kommer vi också att få pröva ett skogsbad, med inspiration från Japan, där hängmattan har en viss betydelse. Författaren, föreläsaren och naturhälsovägledaren Åsa Ottosson förklarar.

Programmet sänds direkt från Stadsskogen i Uppsala.

Programledare är Joacim Lindwall.