Boeing 737 Max 8

Dröjer innan Boeings olycksplan lyfter igen

1:19 min

Det kan komma att dröja innan flygtillverkaren Boeings flygplan av typen 737 Max 8 tillåts lyfta igen.

Idag är det ett stort flygsäkerhetsmöte i Texas, och redan innan det mötet så har flygsäkerhetsmyndigheter i Europa, Kanada och Indonesien gjort klart att dom avser göra egna bedömningar om när flygplanstypen anses säker, alldeles oavsett vad deras amerikanska motsvarighet FAA kommer fram till.

Och USA:s flygsäkerhetsmyndighet FAA säger att man ännu inte tagit emot den uppdatering som ska ha fått bort ett fel i mjukvaran som misstänks ligga bakom två stora flygolyckor, där sammanlagt 350 personer omkom.

Flera privatpersoner och flygbolag har sedan dess stämt Boeing.
och idag blev flygbolaget United Airlines det första större bolaget att försäkra oroliga resenärer om möjligheten att boka om sina biljetter för att slippa flyga i just Boeings 737 Max 8 - även efter att flygmyndigheter i framtiden släppt på förbudet mot flygplanstypen.

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten har heller ännu inte bestämt sig om de ska kräva att piloterna ska utbildas även i flygsimulatorer för flygplanstypen, om det blir så kommer det att ta ännu längre tid innan modellen kan tas i bruk igen.