Opinionsmätning

Sista mätningen innan valet: M framåt och V backar

2:10 min

Inför EU-valet på söndag klättrar Moderaterna i opinionen, det visar Novus väljarbarometer som görs på uppdrag av Sveriges Radio och SVT.

Med två dagar kvar till valdagen går det uppåt för Moderaterna som får 15,9 procent. Om det här vore valresultatet skulle partiet liksom i dag få tre mandat i Europaparlamentet.

– Moderaterna har lyckats bra i slutet när väl valrörelsen kom igång, och har lyckats mobilisera väljare från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Förutom Moderaternas framgång sista månaden är också Vänsterpartiets tillbakagång statistiskt säkerställd. Partiet backar nästan fyra procentenheter på en månad, och ligger nu på
7,2 procent inför söndagens val, vilket skulle ge två platser i parlamentet, ett mer än i dag.

– Det kan man väl säga generellt om den här valrörelsen. Det svänger mycket i mätningarna, och det beror förmodligen på att många inte har bestämt sig än, säger Aron Etzer, Vänsterpartiets partisekreterare.

Två partier som har medvind, och vars uppåtgående kurva syns tydligt i förhållande till förra EU-valet är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna skulle med sina 9,9 procent få två mandat om detta vore valresultatet. Och SD som når 16,2 procent i mätningen skulle få skicka fyra parlamentariker till Bryssel.

Men det är svårt att bedöma SD:s siffra säger Torbjörn Sjöström på Novus, eftersom de flesta intervjuerna i majmätningen har genomförts innan turbulensen drog igång kring Sverigedemokraternas toppkandidater.

– Vi kommer inte att veta det, på grund av att den skandalen kom så pass sent.

Liberalerna har ju som bekant haft det skakigt i opinionen. I den här mätningen får partiet 5,2 procent, vilket är ungefär samma som i april, och står sig den siffran till på söndag behåller partiet ett av sina två mandat i parlamentet. Partiledare Jan Björklund är inte orolig att de ska bli utan mandat.

– Nu ligger vi på betryggande avstånd över den spärren. Vi är över 5 och det är nu folk bestämmer sig och vi märker en ökad nyfikenhet på EU-samarbetet.

Du är inte orolig att du ni ska halka ur EU-parlamentet?

– Tvärtom, säger Jan Björklund.

Centerpartiet får i den sista väljarbarometern inför EU-valet på söndag 8,6 procent, vilket skulle ge dem två  parlamentariker, en mer än i dag. Miljöpartiet hamnar avsevärt lägre än vid valet 2014, och med 10,7 procent skulle de få två stället för fyra mandat.

Socialdemokraterna, ligger relativt still i opinionen, Partiet får 23,5 procent, vilket betyder fem parlamentariker, precis som i dag.
Feministiskt initiativ är helt uträknade. Partiet får 1,1 procent vilket inte räcker för att komma in i parlamentet om den siffran står sig.

Novus-mätningen visar också att andelen osäkra väljare sjunker sedan i slutet av april. Nu är drygt 13 procent osäkra på hur de ska rösta.

Novus uppskattar just nu valdeltagandet till 53,5 procent.