Ekot avslöjar:

Ingen röstregistrering vid kontroversiell omröstning

1:47 min

Lars Adaktusson (KD) påstår sig ha lämnat en förklaring för sitt beslut om en abort i Paraguay. Men en sådan förklaring finns inte registrerad.

I tisdags kväll avslöjade Dagens Nyheter att Lars Adaktusson röstat emot aborträtten 22 gånger under sin tid i EU-parlamentet. Adaktusson har uppgett att han lämnat en förklaring till sina beslut, men Ekots granskning visar att det inte finns någon sådan förklaring registrerad i EU-parlamentet.

Förklaringen ska ha skrivits på Lars Adaktussons Facebooksida, där han skriver att när EU-parlamentet 2015 röstade om ett fördömande om en gravid tioårig flicka i Paraguay som nekades abort, röstade han först för sin partigrupps förslag, men när det förlorade, röstade han nej.

I samma inlägg förklarar Adaktusson att han förklarade sin handling i en särskild så kallad röstförklaring. Men enligt Ekots granskning av EU-parlamentets handlingar visar sig alltså inte stämma. Det finns i det här fallet ingen röstförklaring registrerad från Lars Adaktusson.

Ekot har bett om en intervju, men Lars Adaktusson tackar nej. I ett sms skriver Adaktusson att han ”gav i uppdrag åt sitt kansli att skriva en röstförklaring. Varför den inte registrerats vet jag inte”.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor pekade ut just Paraguay-omröstningen som ett exempel där hon kritiserar Lars Adaktusson:

– I det här fallet tycker jag att Lars Adaktusson gjorde fel. Han röstade ju för ett annat fördömande som inte vann, och när det föll tycker jag att han borde ha röstat för det här andra alternativa fördömandet som hade chans att vinna i parlamentet. Det fanns ett så pass stort värde att vara med i omröstningen kring ett sådant fördömande.

Lars Adaktusson sitter idag i ledningen för partiet. Han är andre vice ordförande och riksdagsledamot och talesperson i utrikesfrågor.
Ebba Busch Thor framträdde idag i EU-valkampanjen i Sundsvall:

– Han har en minnesbild om hur detta har gått till och att han har säkerställt sej om att det skulle ske en röstförklaring det här är som sagt fyra år bakåt i tiden och det är väldigt beklagligt att den här av någon anledning inte har registrerats.

Påverkas ditt förtroende för Lars Adaktusson?

– Just den här delen, nej.