EU-VALET

Falsk information sprids inför EU-valet

2:05 min

Inför EU-valet har myndigheter varnat för risken att påverkas av desinformation - och det finns exempel på att falska budskap har fått stor spridning i Europa.

Det visar en granskning av twitterinlägg, som flera public servicebolag i Europa gjort, bland dom Sveriges Radio och finska YLE.

Ett videoklipp på Twitter uppges visa en muslimsk man i Italien som vandaliserar en staty av en kvinna. Budskapet handlar om hur Europa inte ser vad som sker. Men videoklippet är inte alls från Italien, utan från Algeriet. Ändå har videoklippet delats över 1700 gånger.

Granskande journalister från Public Service-bolag i Europa har tillsammans med datatekniker analyserat twittertrafiken inför EU-valet. I granskningen ingår 300 000 tweets från början av maj med ett 30-tal hashtaggar på olika språk om EU-valet.

Den falska videon är en av de mest delade i granskningen.

Högt upp bland twitterinläggen i granskningen hamnar också kritik mot det franska samhället som beskrivs som omänskligt under president Macron och med stöd till gula västarna. 

Bland de mest delade twitterinläggen i granskningen, finns exempel som kommer från konton som också sprider mycket rysk statlig propaganda.

Det är det finska Public Service-bolaget Yle som har sammanställt materialet tillsammans med dataanalysföretaget F-secure. Förutom Sveriges Radio och Yle ingår Public Service-bolag i Storbritannien, Nederländerna och Österrike.

Desinformation är ett globalt problem som myndigheter och regeringar i en rad länder lyfter allt oftare.

Oron handlar ofta om att det används som ett verktyg från framförallt ryskt håll för att splittra befolkningar.

Tidningen The Guardian rapporterade nyligen att hälften av EU:s cirka 500 miljoner invånare har nåtts av desinformation inför EU-valet.

Texten är uppdaterad kl 12.25  2019-05-25.