EKOT PÅ PLATS

Svensk IS-kvinna: Mina barn stannar här

2:01 min

Svenska IS-kvinnor i al-Hol-lägret säger till Ekot att de inte vill skicka hem sina barn till Sverige om de inte själva får komma med. Ekots korrespondent var en av de första journalisterna på över två månader att lyckas ta sig in bland utlänningarna i al-Hol lägret i norra Syrien.

Det är bländande hett, luften dallrar mellan de vita tälten, alla täckta av ett tunt lager sand. Rysktalande småpojkar gömmer sig bakom en vattentank, kastar ett par stenar mot oss och springer. En har en AIK-tröja på sig.

Efter att de så kallade Skråmobarnen förts ut ur al-Hol pågår diskussioner om att rädda alla svensk barnen, att eventuellt ta dem ifrån sina mammor. Men en av de svenska IS-kvinnorna säger till mig: jag tänker inte separeras från mina barn, de dör med mig här om jag dör.

73 000 människor lever här, jag får bara tillbringa en kort stund i den inhägnade del av al-Hol där de utländska kvinnorna sitter, kurdiska lägervakter eskorterar mig till de svenska IS-kvinnorna som säger att lägervakterna trakasserar dem med räder på nätterna.

– Våra barn är rädda. Deras mammor skriker, för de kommer in mitt på natten när vi sover, och skjuter när de ska kolla våra tält. De letar efter telefoner, men de också tjuvar våra pengar. Vi är rädda, säger hon.

– Det är ett smutsigt ställe, lägret är inte rent, toaletterna, bajset kommer ut ur toaletterna, det rinner överallt smutsigt vatten, det finns inte rent vatten. Alltså vi har alla diarré. Vissa barn har diarré som har blod.

Är det några av de svenska barnen som har blod i diarrén?

– Ja, jag har sett det i min sons diarré. Blod.

Kan du tänka dig att skicka hem dina barn till Sverige så att de får räddas även om du måste stanna kvar här?

– Nej absolut inte, mina barn ska stanna med mig vart jag än går, de är mitt kött och blod, de är mina barn, jag skulle inte kunna tänka mig att skicka hem dem och jag stannar här.

En av de svenska kvinnorna är allvarligt sjuk. Hon har svårt att resa sig, hennes armar är smala som på en femåring och genom den svarta niqaben känner jag hur ryggraden sticker ut som på ett kraftigt undernärt barn.

– Jag har varit väldigt svag, jag har diarré konstant, jag har haft det i fem månader, jag vill hem till Sverige jag vill leva med min mamma, gå hem till henne, säger hon.

Ångrar du att du åkte till IS?

– Ja.

Är du emot de attentat som IS har genomfört?

– Ja.

Såg du alla hemska saker som IS gjorde man spetsade huvuden på staket, kastade homosexuella från hustak, vad tycker du om det?

– Det är så som sharia av Allah, det är det som står och jag följer islam.

Hör hela reportaget nedan