Brexit

Brittiska premiärministern Theresa May avgår

1:51 min

Brittiska premiärministern Theresa May meddelar att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni.

Den främsta anledningen till att May nu avgår är att hon inte har lyckats få brittiska parlamentet att godkänna brexituppgörelsen med EU.

– Jag förhandlade fram villkoren för brexit. Jag har gjort allt för att övertala parlamentet att stå bakom mina försök. Tyvärr har det inte lyckats, meddelade en känslosam Theresa May utanför 10 Downing Street.

May tog över partiet efter att David Cameron avgått då brexit röstades igenom, och har varit Storbritanniens premiärminister sedan 2016. Men förhandlingarna om villkoren har gått trögt, och brexit-förfarandet har nu alltså krävt ytterligare en Tory-ledares avgång.

– Det går bara att hitta lösningar om alla kan tänka sig att kompromissa, säger May, som officiellt avgår från sin post den 7 juni.

Enligt Hans Dahlgren, Sveriges EU-minister, kan en ny premiärminister vara bra för brexit-förhandlingarna.

– En ny partiledare kan ge ny energi så att processen kan gå framåt och så att man kan godkänna avtalet mellan EU och Storbritannien. Theresa May förhandlade fram ett bra avtal, men lyckades inte förankra det i sitt eget parlament. Vi måste ha en bra förbindelse med Storbritannien, även om de står utanför EU, säger Dahlgren till Ekot.

En ny partiledare för Tories kan väljas först i december.