Stängning av rockklubbar – blicken riktas mot andra storstäder

2:43 min

Med anledning av debatten om klubbarna som måste stänga i Stockholm, anordnas ikväll ett panelsamtal på musikklubben Pustervik i Göteborg där man frågar sig om staden behöver en så kallad nattborgmästare – ett initiativ som finns i flera europeiska storstäder och som syftar till att betona värdet av ett levande nattliv.

I Stockholm hotas flera pubar, klubbar och konsertställen av stängning eller flytt, senast Debaser Strand. Oavsett om orsaken bakom är klagande grannar eller renoveringsbehov har kritiken varit hård. Bland annat har över 20 000 personer skrivit under en protestlista för att stoppa stängningarna.

I Göteborg är läget liknande, om än inte riktigt lika akut, säger Niclas Kartengren, som arbetar på Club Health Sweden och är en av initiativtagarna till panelsamtalet. Men han ser hur som helst ett behov av samtal och samordning kring stadens nattliv.

– Min uppfattning är att regionen och staden Göteborg har ambitionen att vara en levande stad där nattlivet kan locka till sig både investerare, kreativa personer och turister, säger Niclas Kartengren.

– Samtidigt är kärnan i det kreativa och sprudlande nöjeslivet underground eller fri kultur som inte låter sig ordnas in i de system som finns, fortsätter han.

Där skulle en nattborgmästare kunna fylla en funktion, menar Niclas Kartengren.

– Amsterdam har en Night Mayor, London har en Night Czar, och Sverige skulle kunna ha en nattborgmästare, som är talesperson för de här frågorna, men också leder det proaktiva arbetet med att fokusera på natten.

Flera europeiska storstäder har på olika sätt satsat på klubb- och nattlivet. I Berlin finns exempelvis en fond varifrån klubbarrangörer kan söka pengar till ljudisolering. I Paris måste boende ofta godkänna buller från närliggande barer redan vid kontraktsskrivningen. Och i bland annat Amsterdam, London och Vilnius arbetar just nattborgmästare för att klubbar och scener ska få ta plats i stadsplaneringen.

I Stockholm jobbar den oberoende organisationen Nattrådet med liknande frågor. Men överlag ligger Sverige långt efter. Det menar Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på riksorganisationen Svensk Live.

– I Sverige finns en avsaknad av synen på klubbar som kulturell verksamhet, säger han.

– Man behöver titta på bland annat stadsplanering och på hur man gjort i andra länder. För vi behöver lära oss mer, och politiker och tjänstemän behöver lära sig väldigt mycket mer, för att först få förståelse, och sedan också kunna göra konstruktiva lösningar.